Sunday, December 13, 2009

А

АБАЖУР---ќе имаш среќа во работата, ако ти го правиш - некому ќе му донесете среќа во работата.
АБОРТУС--ќе имаш грижи, поточно пази се од озборување.
АВАН--ако спремаш храна во аван - ќе имате гости, ако гледаш празен - не сте среќни во домот.
АВАНТУРА--ако имаш авантура - те чека голема незгода, ако гледаш други да имаат - ќе бидеш сведок во некоја кавга
АВИОН--ако се возиш во авион - ќе ти се исполни некоја желба, ако гледаш авион - некоја работа ќе ти појде на добро.
АДВОКАТ--грижи, односно давање пари без план.
АДРЕСА--ќе имаш ненадејни гости.
АЕРОДРОМ--некои тајни ќе ти излезат пред очи.
АЗБУКА--ако ја читаш или гледаш ќе имаш многу напорна работа.
АЖДАЈА--беда и сиромаштија, страв.
АЈВАР--желбата нема да ти се исполни, ќе се вмешаат други луѓе.
АЈКУЛА--во голема непријатност си, внимавај на здравјето.
АКВАРИУМ--непријатности, те очекуваат многу грижи.
АКНИ--акни или флеки по лицето, ќе чуеш озборување за тебе.
АКРОБАТ--ако видиш - имаш голема среќа, ако ти бидеш акробат -ќе отстраниш некоја грижа.
АЛАТ--ќе бидеш унапреден, односно успешна работа.
АЛЕА--во твојот двор- ќе имате безгрижен живот, ако видиш во шума или парк - неверна љу-бов.
АЛКА--ќе имаш грижа, ако се повеќе алки, тогаш ќе споиш повеќе работи во животот.
АЛКОХОЛ--ако пиеш сам, ќе те изневери некој пријател, ако пиеш во друштво - те очекува радост.
АМАЈЛИЈА--некој тебе те чува.
АМБАР--ако е полн - напредок и среќа, ако е празен - ќе бидеш несреќен.
АМОВИ--здравје.
АМОР (богот на љубовта)--цврста врска.
АМПУТАЦИЈА--ако се врши на тебе - несреќа во љубовта и здравјето, ако гледаш кај друга особа -претставува губење на пријател или смрт на пријател.
АНГЕЛ--ако видиш - среќа, ако зборуваш со него - ќе ти се исполни желба, ако ти бидеш ангел во сонот те очекува болест.
АНТЕНА НА ПОКРИВ--ќе имаш промени во животот.
АНТИКВАРНИЦА--ќе бидеш богат.
АПЕТИТ--ако имаш апетит за јадење во сонот, те очекува исмејување и озборување или губење на пари.
АПТЕКА--болест, односно бараш лек за нешто или ситуација која не ти се допаѓа.
АРАПИН--ќе имаш убави вести.
АРХИВА--криза во домот.
ATEHTAT--некој ќе те издаде, опасност од привидни пријатели.
АТЛЕТИЧАР--ќе ти се исплати трудот.
АТОМСКА БОМБА--голема непријатна вест.
АВТОБУС--премногу труд за да успееш во работата.
АВТОМОБИЛ--ако возиш - среќа, ако гледаш како возат други - ќе чуеш важни вести.
АШОВ--внимавај, некој ти подготвува замка, ако самиот копаш со ашов - многу вложен труд за да успееш во желбите.


Б

БАБА--ако ја сонуваш сопствената баба - среќа во домот, туѓа баба -разочарување и болест.
БАБИНО--ако одиш на бабино- ќе бидеш важен гостин
БАБИЦА--за слободните луѓе значи брак, за венчаните - пород, за старите - болест и непријатна вест.
БАВЧА--ќе се гордеш со твоите успеси.
БАГРЕМ--ако цвета- радост, ако е без цвет-тага.
БАДЕМ--во лушпа- многу среќа, ако е без лушпа- многу грижи.
БАДНИК--многу среќа, душевен мир.
БАЈКА--ако ја кажуваш - ќе се обидеш да се снајдеш во некоја потешка ситуација, ако слушаш - некој ќе ве лаже.
БАЈОНЕТ--пази се од борба.
БАКАР--ќе се радуваш на мали успеси.
БАЛ--доколку гледаш бал-чекај непријатности, ако играш на балот-чекај болест.
БАЛЕРИНА--ќе потрошиш непланирано многу пари.
БАЛЕТ--ако гледаш- ти претстои лага, односно лажна претстава од други луѓе.
БАЛКОН--ако гледаш балкон- ќе имаш сигурна љубов, ако се наоѓаш на него- чекај несигурност.
БАЛОН--некоја добивка ќе ти пропадне.
БАНКАР--не обидувај се во ништо врзано со пари.
БАНКА--ако одиш во банка ќе се разочараш во животот.
БАЊА--внимавај на здравјето.
БАРА--внимавај да не ти појде наопаку, потешкотии во животот и во работата.
БАРАКА--те чека сиромаштија.
БАРОМЕТАР--несигурност.
БЕЛА БОЈА--среќа.
БЕНЗИН--ако точиш бензин- потребна ти е сигурност, ако гледаш бензин растурен-имате непријатели.
БИБЕР--без потреба се лутиш.
БИБЛИЈА--ако читаш- ќе бидеш среќен, ако гледаш библија како книга, неотворена - смрт кај некоја постара личност.
БИВОЛ-- ако го водиш-голема добивка, ако трча по тебе- ќе трошиш многу пари.
БИК--голема радост, ако го колеш- ќе бидеш несреќен во животот.
БИЛИЈАРД--ако играш- ќе имаш успеси на работното место.
БИЛКИ--болест, незадоволство
БИСЕР--ако гледаш- радост, ако го носиш- нови грижи.
БИТКА--ќе се разочараш во пријателите.
БЛАГАЈНИК--ако бидеш на сон- биди многу внимателен
БЛИЗНАЦИ--ако видиш работите ќе ти се удвостручат.
БЛИЗНАЦИ (да родиш)--многу грижи.
БОГ--ако гледаш во бог-премногу среќа која ќе го промени твојот живот.
БОГАТ НА СОН--тага.
БОЈНИК--те чека среќа.
БОЖИЌЕН ПОДАРОК--играј на игрите на среќа.
БОЛКА--ако чувствуваш-ќе решиш некој проблем.
БОЛЕН--ако гледаш - нов живот, ако ти боледуваш - ќе имаш некои непредвидени грижи.
БОЛНИЦА--разочарување.
БОЛНИЧАР--непријатни вести.
БОМБА--неочекувана вест.
БОМБОЊЕРА--ќе се заљубиш, ако ја-деш бомбони од бомбоњерата-ќе бидеш со многу грижи.
БОР--повисока функција, радост.
БОРБА--ако гледаш - пази се од неприлики, борба со мртви - тешки денови за тебе, борба во војна -потешкотии со пари.
БОСИЛОК--ако береш- лошо здравје, ако мирисаш-среќа.
БОСОНОГ--ќе бидеш сиромашен.
БРАДА--ќе наследиш имот, луѓе со брада, непријатности.
БРАНА--ќе бидеш попречен во работата.
БРАЧНО ПАТУВАЊЕ--лоша среќа.
БРАШНО--радост, напредок во домот.
БРЕГ--преиспитај ги твоите постапки.
БРОД--ќе ја дознаеш вистината.
БРОДОЛОМ--ако гледаш - среќа, ако се наоѓаш во него - кавга, расправа,непријатности.
БРОЈКИ--ако ги запаметиш - играј на игри на среќа, ако не-тогаш имаш долгови.
БРОЕЊЕ--ако броиш во сонот- нешто ќе те вознемири.
БРШЛЕН--ако е околу куќата - некој те штити, ако го гледаш- ќе добиеш нови пријатели.
БУВИ--ќе имаш кавги во домот, ако ги убиваш-некој те поткрадува.
БУДЕЊЕ--ако сам се гледаш како се будиш- ќе се освестиш во некоја ситуација, ако будиш некој друг-лоша ситуација.
БУКА ДРВО--ако е зелено - радост, ако е без лисја - кавга во домот или ќе бидеш осамен.
БУКЕТ-ако ти подарат ќе бидеш почестен, ако правиш букет - јадови, ако подаруваш- ќе имаш нови пријатели.
БУМБАР--некој те подкрадува или лаже.
БУНАР--ќе завршиш некоја важна работа, ако вадиш вода од бунар - мажачка, женачка, ако пиеш вода од бунар - среќа и радост, добро здравје, ако скокаш во бунар - тага, ако копаш бунар, некој ќе ти биде болен, пресушен бунар - болест.
БУНДА-ќе бидеш во друштво на видни личности, ако ја облекуваш - ќе добиеш изненадни пари.
БУНИШТЕ--ако гледаш- пари (наследство), ако шеташ по него -сиромаштија.
БУРА HA MOPE--среќа во љубовта, ако се најдеш во бура- кавга.
БУШЕЊЕ НА НЕШТО--ќе дознаеш некои тајни.
БУРГИЈА--смрт. тешка болест.
БУДИЛНИК-ако гледаш - одбројуваш време за нешто,ако ѕвони- среќа или убав глас, ако купуваш -несигурност во самиот себе.

В

ВАГА--добивка, ако мериш нешто-несигурност.
ВАЗНА--чест, ако е полна со цвеќе -пријатно изненадување, ако ти подарат- ќе добиеш изненадни пари, ако се скрши - кавга со пријатели.
ВАМПИР--несреќа, страв.
ВАЛЦЕР--ако играш во сон - ќе изјавиш љубов некому, ако гледаш како играат други - тага.
ВДОВЕЦ, ВДОВИЦА--те чекаат поволни моменти.
ВЕНЕЦ--ако плетеш- ќе бидеш стројник, ако е од злато - убав живот, ако е од цвеќе - љубовни јадови, на гроб - те чека наследство.
ВЕНЧАЛЕН ПРСТЕН--ако носиш - свадба, ако го добиеш на дар - верна љубов, ако е скршен - разделба во љубовта или бракот.
ВЕНЧАВКА--ако гледаш на друг - радост, ако се венчаваш - брига.
ВЕЛОСИПЕД--тешко да се вработиш, ако се движиш - мала среќа.
ВЕРИДБА--ако гледаш своја - брзо ќе се вериш, ако си во брак - пред тебе се многу грижи.
ВЕТЕР--некој те лаже, ако го слушаш во сон- непријатности.
ВЕЧЕРА--внимавај од блиски пријатели, ако те канат на вечера - успех во работата.
ВЕШТЕРКА--- ако си ти вештерка во сонот-непријатности, ако ја гледаш - ќе имаш среќа.
ВИЛА ЗА СЕНО--те чека напорна работа.
ВИЛУШКА--ако јадеш со неа- ќе имаш многу непријатности, ако ја гледаш дома на маса - семејна кавга.
ВИДРА--ослободи се од поголем број на обврски.
ВИНО--ако пиеш- имаш долг живот, ако исипеш вино- ќе исмејуваш личност што ја сакаш, ако видиш истурено вино- те чека долг пат.
ВИНОВА ЛОЗА--не мешај се во туѓи работи, нива со лозје- најпосле ќе ги решиш твоите проблеми.
ВИТЕЗ--некој ти се додворува.
ВИШНИ--ако береш- бриги, ако јадеш- некој те изневерува.
ВРТЛОГ--внимавај на животот.
ВОДА--ако пиеш- здравје, ладна вода -среќа, топла - внимавај на здравјето, ако газиш - ќе имаш препреки, ако пливаш - ќе се извадиш од тешка ситуација.
ВОДЕНИЦА--ако гледаш- озборување.
ВОДЕНИЧАР--среќа, ако е со брашно- добивка.
ВОДЕНИЧЕН КАМЕН--ќе имаш големи потешкотии.
ВОДОПАД--ќе се освестиш од некои лажни ветувања.
ВОДОСКОК ВО ФОНТАНА--голема радост.
ВОЗЕЊЕ ВО КОЛА--кавга, ако е отмена- унапредување, ако се преврти-непријатности во животот.
ВОЗ--некои работи ќе се одолговлечат.
ВОЈСКА--внимавај на семејна кавга.
ВОЈНИК--ако бидеш- биди внимателен, ако гледаш - кавга.
ВОЈСКОВОДЕЦ--ако бидеш, ќе завршиш големи работи.
ВОЛОВИ--добивка, ако ги колеш - несреќа, тага.
ВОСОК--некој те лаже, предмети од восок - тага, болест.
ВОШКА--ако гледаш-расправа, ако ги убиваш на сопствена глава -пари, имот, добивка.
ВРАТА--ако видиш отворена врата -кражба, ако ти ја отвориш - ќе завршиш убава работа, затворена врата - нема да успееш во намерите, врата со натпис- среќа, стара врата - болест.
ВРАПЧЕ--некој сака да те лаже со мали работи, во јато - внимавај на озборување, ако ги уловиш - пријатно изненадување.
ВРАТИЛО (справа за вежбање)--потребна ти е помош.
ВРАЧАРКИ (гатачки)--чувај се од лаги, ако ти бидеш врачар- ќе навлезеш во големи проблеми.
ВРБА--те чека среќа, ако ја сечеш- тага, жална врба ако гледаш - солзи.
ВРЕТЕНО--среќа, голем успех, свадба, ако се врти - сите работи ќе ти успеат.
ВРЕЌА--полна-зголемување на имотот, празна - штета, ако носиш- потешкотија во работата, ако ти подарат-внимавај на работното место.
ВРВЦА (трака)--несреќа, жалост, озборување.
ВРШИДБА--да видиш- успех во работата, богатство, ако учествуваш во вршидба - имаш макотрпна работа, односно ќе вложиш многу труд за твојот успех.
ВОЛНА--доколку чешлаш-несогласица со околината, ако купуваш - наскоро ќе добиеш признавање.
ВОЛК--ќе се лутиш, ако те гонат волци- брзај да се ослободиш од голема непријатност, ако се бориш и победиш- ќе ги победиш не-пријателите.
ВОСТАНИЕ--мораш да ги кажеш сите твои до тогаш премолчани незадоволства.
ВОЛШЕБНИК--пази на некој трик од блиски луѓе, ако ти бидеш волшебник-ќе надмудриш други луѓе.
ВУЛКАН--ако го гледаш проработен- убаво изненадување, ако дими-тага, жалост, смрт.

Г

ГАВРАН--ако видиш- среќа, ако го бркаш - ќе победиш во нешто, односно ќе се средат работите, ако слета на покрив - тага, жалост, смрт.
ГАЃАЊЕ ВО НЕШТО--победа, радост, остварување на желба.
ГАЈДА--носи радост, ако ти свириш гајда- љубовна радост.
ГАЛЕБ--ослободување од грижи, ако се над море - кавга во бракот,ако се во игра - љубовна среќа.
ГАЛИЈА--очекувај непријатности.
ГАЛЕРИЈА ЗА СЛИКИ--те чека среќа во иднината.
ГАЌИ--посрамотување, кавга со партнерот, промена на работа.
ГЕНЕРАЛ--успех во работата, унапредување.
ГЕНИТАЛНИ ОРГАНИ--болест, жал, големи проблеми.
ГЕОГРАФСКИ ПОИМИ (атлас)--ненадеен пат.
ГИПС--среќа во работата.
ГИПСАРНИЦА--среќа во твојата околина, на работа и дома.
ГИТАРА--ќе бидеш среќен, ако ја слушаш - додворување, ако свириш - ќе се сетиш на минатото.
ГЛАВА--ошишана - штета, ако ти се шишаш - ќе тргнеш некоја грижа, ако видиш седа глава - ќе имаш среќа.
ГЛАВОБОЛКА--ќе бидеш вмешан во некоја кавга, проблеми со пари.
ГЛАДЕН HA COH--ќе добиеш на игрите на среќа.
ГЛАСНИК--ако слушнеш- лоши вести.
ГЛОГ--долготрајни непријатности.
ГЛИСТИ--болест, несреќа, ненадејна операција.
ГЛОБУС--ќе одиш на пат.
ГЛУВ--ако бидеш- ќе бидат љубоморни на тебе, ако пак видиш глуви луѓе- ќе имаш успех.
ГЛУВЧЕ--мала штета, повеќе глувци- војна во домот,голема штета.
ГЛУВАРЧЕ--на ливада- лажна надеж.
ГУЛАБ--писмен документ, ако лета -слобода за тебе, ако ти слета во домот - гости или пријатни вести.
ГЛУМЕЦ--ако бидеш- ќе надмудриш некого, ако ги гледаш - некој те мами.
ГЛИНА--во садови- ќе дознаеш некоја тајна, ако правиш нешто од глина- те чека тешка работа.
ГНЕЗДО--празно- ќе отсуствуваш од дома, незадоволство на работа, со јајца - среќа во домот, со птица -добивка, од ластовица- среќа добивка, ако го симнуваш од дрво - венчавка.
ГНОЈ--ако видиш на себе -добивка среќа, ако го гледаш на друг - болест, непријатност.
ГНИДИ--срам, ќе бидеш нерасположен.
ГОЛ--ако бидеш- значи болест, ако видиш друг гол- смрт, непријатност.
ГОВЕДА--ако гледаш- богатство, ако ги прогонуваш - тешко да стасаш до успех.
ГОВОР--да држиш- ќе успееш во намерите, ако слушаш- ќе направиш добри работи, успех.
ГОРА--ако е зелена - радост, ако е без лисја - сиромаштија, тага, ако одиш низ гора - те чека неизвесност.
ГОСТИ--ако ти дојдат - чекај кавга, ако одиш на гости - ќе те стават во непријатна ситуација.
ГОСТИЛНИЦА--чекај покана за свадба, ненадејно трошење на пари.
ГРАД (да паѓа)--ќе бидеш во некоја кавга што брзо ќе помине.
ГРАДИЛИШТЕ--биди претпазлив, внимание на здравјето, ако ти градиш- големи потешкотии.
ГРАДИ НА ЖЕНА--непријатност, срам.
ГРАМОФОН--внимавај на пријателите.
ГРАНАТА--следи непријатност.
ГРАШОК--преку ноќ богатство, ако садиш - ќе ги подобриш финанси-ите, ако јадеш - внимавај на озборување.
ГРБ (државен)--ќе добиеш углед или унапредување на работа.
ГРБАВ--ако бидеш- среќа на јаве, ако видиш грбав човек-несреќа во љубовта.
ГРЕБЛО--ќе средиш некои твои проблеми.
ГРЕДА--ако одиш по неа- ти треба сигурност, ако се руши греда- непријатност.
ГРМУШКА--некој сака да те излаже.
ГРОМ--ненадејна вест, гром со молњи- биди навистина внимателен.
ГРЛИЦА (птица)--интимна врска со некоја личност.
ГРНЕ--сигурност, добивка, имот.
ГУЖВА--ако си во гужва - кавга, ако гледаш гужва - ненадејно ќе имаш добивка.
ГРОБ--ако гледаш гроб - среќа, ако копаш-смрт, ако сам се видиш во гробот-после тага доаѓа
среќа.
ГРОБАР--некој ја чека твојата смрт (преиспитај ја околината).
ГРОЗЈЕ--ако гледаш нива со грозје- добивка, ако јадеш- јадови.
ГУМНО--ќе имаш успешна година.
ГУСКА--некој ќе те надмудри.
ГУСАР--губење пари, некои неочекувани долгови.
ГУСЛА--ако слушаш - тага, несреќна љубов, ако свириш - се ќе биде по твое.
ГУША--ќе се разочараш од некои зборови, болест.
ГУШТЕР--ако лази - работите ќе одат, ако се крие - некој ве мами.

Д

ДАБАР--ќе те прати среќа.
ДАВЕЊЕ--непријатност, ако се давиш -ќе се најдеш во непријатна ситуација, ако давиш други - ќе излезеш од криза, ако гледаш други да се дават - ќе ги надминеш непријатностите.
ДАДИЛКА--во домот-радост, ако бидеш дадилка- чекај непријатности.
ДАР--ако добиваш- ќе имаш кавга во домот, ако даваш - разделба, непријатност со саканата личност.
ДАСКА--ќе му бидеш стројник некому или ќе даваш совети, ако сечеш даска-смрт на блиска личност.
ДАТУМ--точен настан.
ДВОР--имаш широк простор за освојување.
ДВОРЕЦ--имаш непромислена желба.
ДЕБЕЛ--ако видиш- чувај се од непријатност, ако ти си дебел-болест.
ДЕВЕР-- ќе имаш голема среќа во љубовта, можна е принова во домот.
ДЕВОЈКА--ако гледаш-отворени ти се патиштата, ако се видиш девојка во сонот - неостварени желби.
ДЕДО--ќе имаш долг живот.
ДЕНИЦА--сите твои желби ќе се исполнат.
ДЕТЕ--очекувај ненадејни проблеми.
ДЕТЕЛИНА--те чека среќа.
ДЕТЕКТИВ--внимавај на кражба, штета во домот, неверство од пријатели.
ДИВЕЧ--прељуба, ако го гониш - чудна среќа.
ДИВ0К03А--чувај ја твојата љубов.
ДИВА ГУСКА--имаш лажни пријатели.
ДИЈАМАНТ--ќе бидеш награден за твојата работа, среќа.
ДИЊА--срамота.
ДОБРО ДЕТСТВО--ќе те чека убава иднина.
ДОКУМЕНТИ--ќе имаш значаен период, ќе донесеш одлука.
ДОЛАРИ--среќа во работата, ако ги броиш- треба да вложиш во нов бизнис.
ДОЛИНА--неостварена желба.
ДОЛАМА--те чека тежок и макотрпен живот.
ДРВА--зелени- состанок,ако се во трупци - добивка, богатство, ако ги сечеш-ќе имаш многу трошоци.
ДРАПЕР--некој го крие вистинското лице пред вас.
ДРУШТВО--радост, славење на нешто.
ДРЖАВЕН ПЕЧАТ--среќа, унапредување на работа, странство.
ДУЌАН--трошоци.
ДУЊА--стара љубов во твојот живот.
ДУРБИН--добро ти одат работите.
ДУХОВИ--болест.
ДУШЕК--те очекува радост.

Ѓ

ЃАВОЛ--непријатност.
ЃАКОН--многу време ќе потрошиш за твојата работа да биде успешна.
ЃЕРГЕВ--љубовна среќа.
ЃЕРДАН--броиш денови за нешто, ако носиш - исполнување на желба, ако ти подарат - грижи.
ЃОН--селидба.
ЃУБРЕ--ќе имаш голема добивка, ако ти е во домот - многу пари, ако газиш по него - те чекаат грижи.
ЃУМ--работите ќе ти одат како треба.
ЃУРЃЕВДЕНЧЕ--среќа во љубовта и работ

Е

ЕЛА--среќа во твојот живот.
ЕЛЕК--некој те заштитува.
ЕЛЕН--гордост, успех.
ЕЛКА (новогодишна)--радост во домот.
ЕРГЕЛА--ќе бидеш богат.
ЕРЕБИЦА--чекај гости, среќа во љубовта.
ЕКСПЛОЗИЈА--ќе чуеш некои новости.
ЕСКИМ--неверство од твојата сакана личност.

Ж

ЖАБА--ќе слушнеш озборувања, ако слушаш крекање на жаби - радост, голема жаба - тага.
ЖАЛОСНА ВРБА--тага.
ЖАЛОСЕН ДА БИДЕШ--ќе се радуваш на јаве.
ЖАР--сигурност, ако буричкаш во него- несреќен си во љубовта.
ЖДРЕБЕ--радост, добивка, свадба, новороденче.
ЖЕЛЕЗНИЦА--те чека огромна работа.
ЖЕЛЕЗНИЧАР--среќа.
ЖЕЛЕЗНИЧКА ПРУГА--те чека пат, средба со некоја личност.
ЖЕЛКА--долг живот и сигурност.
ЖЕНА--стара - жалост, несреќна - болест, млада жена - радост, туѓа жена - озборување, своја жена - среќа во домот.
ЖЕНИДБА--со сакана личност - среќа, радост, благосостојба, со непозната личност - несреќа, болест, кавга.
ЖЕТВА--после толку труд ќе имаш добивка.
ЖИР--добивка, радост.
ЖИРАФА--ќе постигнете големи успеси.
ЖИВОТНА ОПАСНОСТ--ако доживееш несреќа во сон,-внимание, разговарај со пријателите, ако избегаш-ќе се спасиш од непријатели.
ЖИТО--на нива- богатство, да сееш - те чека многу работа, да јадеш -болест, тага, непријатност.
ЖОЛТА БОЈА--љубомора, лутење, непријатност.
ЖОНГЛЕР--твоите успеси ќе ги видат и другите.
ЖУБОР--ако слушаш- нов живот, среќа.

З

ЗАБ--ако видиш на сон- смрт или болест кај блиска личност, ако ти расне заб-новост во домот, забоболка- чекај на непријатност.
ЗАБАВА--ако правиш-несреќа во домот, смрт на некоја личност.
ЗАВЕСА--внимание, некој те изневерува.
ЗАВОЈ--некој ќе те стави во сопствена мрежа.
ЗАГАТКА--да решаваш- ќе излезеш од непријатна ситуација.
ЗАЕМ--ако земаш- ќе имаш непријатности, ако даваш- кавга со блиска личност.
ЗАЈАК--исполнување на твоите желби во брзо време, ако прегазиш зајак- те чека
несреќа.
ЗАКЛЕТВА--некој ќе те стави во непријатна состојба.
ЗАКАЧАЛКА--нов пријател, ќе ги завршиш обврските.
ЗАКОП--несреќа, ако те закопаат жив- кавги, несреќа.
ЗАЛЕЗ--се ближи крајот на твоите непријатности.
ЗАЛИВ--твојата љубовна врска е цврста.
ЗАЉУБУВАЊЕ--очекувај непријатност.
ЗАМОК--ќе те чека радост и расположение.
ЗАМКА-- ќе те издадат при-јателите, замка за животни- ќе успееш во твоите
намери.
ЗАНАЕТЧИЈА--ќе ти го ценат трудот.
ЗАСЕДА--штета во работата.
ЗАТВОР--непријатност, кавга, разделба со твоите сакани.
ЗАТВОРЕНИК--радоста ќе ти биде скратена.
ЗЕБРА--некој ќе се инаети без аргументи.
ЗЕЈТИН--се ќе ти оди како подмачкано.
ЗЕНИЦА--не можеш без саканата личност.
ЗЕМЈОТРЕС--ненадејни новости.
ЗЕЛЕНА БОЈА--слобода, радост,расположение.
ЗЕЛЕНИКА--ќе се радуваш на своите успеси.
ЗЕЛКА--ако гледаш - имот, ако jaдеш-ќе бидеш посрамотен.
ЗИМА--ќе имаш несогласувања во домот или со саканата личност,
ЗИМЗЕЛЕНИ ДРВЈА--ќе дознаеш некоја тајна.
ЗИМНИЦА--ако спремаш – чувај се од сиромаштија, ако јадеш-изненадно богатство.
ЗЛАТО--непријатност, тага, разочарување.
ЗЛАТНО ЛАНЧЕ--радост, ако caма го местиш ќе имаш некоја грижа.
ЗЛОЧИН--ако гледаш-ќе бидеш лажно оптужен, ако ти правиш-те чекаат големи неправди.
ЗМИЈА--непријател, ако убиеш змија- ќе се спасиш од непријателите, ако те касне змија- ќе бидеш болен, змија без боја- те чека наследство, црна змија- чувај го домот.
ЗНАЦИ НА ПАТ--движење според туѓи одлуки.
ЗООЛОШКА ГРАДИНА--ќе добиеш нови пријатели.
ЗУМБУЛ--расправија со саканата личност, тага.

Ѕ

ЅВЕЗДА-- голема радост, ѕвездено не6о- се ќе оди како подмачкано, големи ѕвезди- наследство.
ЅВОНО--ќе чуеш глас, црковни ѕвона ако гледаш - веселба, ако ѕвонат - тага.
ЅИД-- некоја препрека е пред тебе, ако сам ѕидаш - голема непријатност

И

ИБРИК--голема среќа те чека, глас од саканата личност, задоволство на работа.
ИГЛА--лоши вести, ако шиеш-ќе се најдеш во непријатност, ако се искрши игла - чекај голема кавга.
ИГРА НА СРЕЌА--некој те лаже.
ИГРАЊЕ ВО ОРО--нерасположеност, тага.
ИГРАЧКИ--ако купуваш - грижи, расфрлани по домот - среќа или принова.
ИЗВОР--те чека огромно богатство и долг живот, ако е поматен - некој сака да ти се меша во животот.
ИЗЛЕЗ--ќе најдеш вистинско решение.
ИЗЛОГ--некој ќе ги дознае твоите тајни.
ИЗМЕТ--голема омраза, непријатност.
ИЗМАМА--тага и жалост.
ИЗНЕНАДУВАЊЕ--интима со саканата личност.
ИКОНА--радост, ако местиш икони- ќе те чека отворен пат за се што помислиш во твојот живот, ако симнуваш икони- голема тага, смрт, икони во црква- берикет,
добивка.
ИМОТ--ако добиеш - среќа, ако даваш -твоите блиски ти се неверни.
ИНВАЛИД--ако видиш - тага, ако ти бидеш инвалид - ти ја попречиле среќата.
ИНВЕНТАР--ја губиш работата.
ИНДИЈАНЕЦ--премногу брзаш во одлуките.
ИНКА--работите ќе одат под контрола.
ИНСЕКТИ--те чека непријатност и штета.
ИНСТАЛАЦИЈА--грижи во домот.
ИСМЕЈАВАЊЕ--непријатност, срам од блиската околина.
ИСПИТ--ќе дојдеш до саканата цел.
ИСПОВЕД--ако правиш- полесно ќе ги надминеш непријатностите.
ИСТАМБУЛ--на големо ќе ги решиш твоите обврски.
ИТАЛИЈАНЦИ--ќе се креваш на големо.

Ј

ЈАБОЛКНИЦА--полна со јаболки - богатство, ако береш - грижи, ако јадеш - болест.
ЈАВНА КУЌА--срам, неубави настани.
ЈАГНЕ--те чека радост, ако колеш - треба да приложиш жртва во црква инаку те чека болест, тага, јагне да пасе - очекувај нешто убаво.
ЈАГОДИ--ако береш, те чекаат непријатности или лажно се надеваш, акојадеш - тага, болест.
ЈАЗОВЕЦ--радост.
ЈАЈЦА--во гнездо- добивка, ако собираш-тага, јадови, ако јадеш - те чека среќа, а може и веридба.
JAMA--те чека непријатна вест.
ЈАРЕМ--внимавај да не западнеш во несакани случки.
ЈАКНА--потребна ти е заштита.
ЈАЖЕ--работите не се такви како што ги мислиш, ако те врзат - чекај непријатности, ако ти врзуваш -ќе ги решиш работите.
ЈАРЕЦ--чувај се од озборување.
ЈАРЕБИЦА--имаш лажни пријатели.
ЈАСЛИ--полни- богатство, празни - сиромаштија.
ЈАСМИН-- искрена љубов,среќа во домот.
ЈАСТРЕБ--некој те следи, биди внимателен.
ЈАСТУК--лажни соништа, болест.
ЈАТАГАН--долго патување, внимавај на измама.
JATO--јато птици- многу работи имаш отпочнато.
ЈАВАЊЕ--на коњ-те чека гордост.
ЈАЗИК--озборување,ако се гризнеш -тажни вести.
ЈОРГАН--тага, жалост.
ЈОРГОВАН--твојата љубов е искрена, среќа во љубовта.
ЈУНАК--да гледаш - некој те штити, ти да бидеш - биди внимателен.

К

КАВГА--те чекаат непријатни моменти.
КАЗНА--ако те казнат- тага, расправа, ако казнуваш-ќе ја дознаеш вистината.
КАЗАН--ти спремаат непријатности, полн со месо - смрт.
КАЗАНЏИЈА--немаш вистински пријатели.
КАЈГАНА--ако јадеш - непријатности во работата, во животот.
КАЈМАК--се ти оди како подмачкано.
КАЈСИЈА--љубовно задоволство.
КАКТУС--непријатност, болка.
КАЛЕНДА--внимавај на твоите блиски.
КАЛУЃЕР--тага, лошо расположение.
КАЛУЃЕРКА--несреќна љубов.
КАМЕЛИЈА--углед, прослава.
КАМЕН--тежина во животот.
КАМЕНОЛОМ--тага, кавга, расправа.
КАМИЛА--тешко ти одат работите.
КАМИЛИЦА--ако береш -јадови, ако пиеш чај од камилица - здравје.
КАМИН--сигурност, убава зделка, ако гори - наследство.
КАМП--те чекаат многу изненадувања.
КАНАРИНЕЦ--ако пее- радосна вест.
КАНТА--озборување.
КАНТАР--чекај пресуда.
КАНЦЕЛАРИЈА--имаш многу грижи, трошење пари.
КАПА--ако носиш - грижи, ако најдеш -те чека добивка, ако подариш -некој ќе се заљуби во тебе.
КАПЕЛА--дојде времето се да дојде на своето место.
КАПУТ--грижи, незадоволство, кавга.
КАРАВАН--ќе ти помогнат пријатели.
КАРАНФИЛ--ќе ти изјават љубов.
КАРНЕВАЛ--чекај скандал.
КАРТИ--ти спремаат замка.
КАСА--ако е полна - радост, празна- тага, ако земаш пари од каса -разочарување.
КАСАП--непријатност.
КАСАРНА--ќе имаш голема одговорност.
КАТАНЕЦ--ќе дознаеш нечија тајна од минатото.
КАТРАН--тага, разочарување.
КАФЕ--лажни надежи.
КАФЕАНА--озборување, лоши вести.
КАФЕАНЏИЈА--кавга со блиски луѓе.
КАФЕЗ--ако е полн - радост, ако е празен - пази се од измама.
КАЦА—полна- богатство, празна - сиромаштија.
КАЦИГА--некој те штити.
КАПИНИ--ако береш - гајле, ако јадеш -вистинска среќа во љубовта.
КВАКА--двоумење.
КВАСЕЦ--работите одат како треба.
КЕЛНЕР--ќе потрошиш повеќе од планираното.
КОСТЕН--добро здравје, знаеш да чуваш туѓи тајни.
КИВАВИЦА--ќе дознаат твои тајни.
КИНЕЗ--ќе успееш во намисленото.
КИСЕЛО НЕШТО--кавга, расправа.
КИТ--исполнување на желба, љубовно патување.
КЛАВИР--среќа во љубовта, ако слушаш клавир-тажни чувства.
КЛАНИЦА--ќе се ослободиш од непријателите.
КЛИН--кавга во куќата.
КЛОВН--ќе те исмејуваат во друштво.
КЛОЗЕТ--непријатност, болест.
КЛУПА--сигурна добивка, радост.
КЛОПЧЕ--ќе ги дознаеш туѓите намери.
КЛЕШТА--внимавај на околината.
КЛУЧ--добра заработувачка, ако најдеш клуч - ќе дознаеш семејна тајна, повеќе клучеви - те чека добивка.
КНИГА--ќе ти се исполнат желбите, ако читаш - ќе се радуваш, ако е затворена - разочарување, ако пишуваш книга - големо задоволство.
КОБИЛА--новороденче во домот или нов бизнис.
КОВАЧ--ќе имаш голема добивка, работите ќе се средат.
КОЛБАС--ако јадеш- тага, нерасположение.
КОЖА--ќе имаш непријатности на работа и дома.
КОЗА--болни чувства од озборување.
КОКОШКА--те чека голема расправија, кавга.
КОКОДАКАЊЕ--лоши гласови.
КОЛА--кавга, запрежна кола- богатство.
КОЛАЧИ--ќе ти биде укажана чест.
КОЛЕЦ--чекај непријатност.
КОЛЕВКА--чекај наскоро брак или новороденче.
КОЛИБА--имаш тајна љубов.
КОЛИЧКА--детска- бременост.
КОМАРЕЦ--ќе те изнервираат блиски луѓе.
КОМПАС--внимавај со кого се дружиш.
КОМПЛИМЕНТ--лажно друштво.
КОНЕЦ--работите не одат како треба, ако шиеш нешто- зацврстување на љубовната врска.
КОМШИЈА--внимавај од туѓи мисли, ќе имаш непријатности.
КОМПИР--те чека радосна вест.
КОНЦЕРТ--твојата радост ќе ги израдува и другите, јавна пофалница.
КОЊ--те чека гордост, унапредување.
КОЊСКА ОПРЕМА--голема радост.
КОЊСКО СЕДЛО--нова успешна работа.
КОЊУШНИЦА--добивка на игрите на среќа.
КОРЕН--имаш наследство, радост.
КОРИТО--за перење - срам, корито за стока -добивка.
КОРПА--празна - озборување, полна -радост, задоволство.
КОРСЕТ--неверство во љубовта.
КОПРИВА--чувај се од озборување, лоши вести.
КОСА--ако сечеш коса- ќе се отргнеш од лоши мисли, ако ти расне коса - нови грижи, ако чешлаш коса - ќе дојде крај на маките.
КОСА ЗА КОСЕЊЕ--ќе се средат твоите работи.
КОСКИ--смрт, болест, тага.
КОСКИ ОД ЖИВОТНИ--препреки во животот.
КОСТИМ ЗА КАПЕЊЕ--срам, незгода, ако облекуваш- разделба со саканата личност.
КОСТУР--лоши сништа.
КОТВА--те чека голема среќа.
КОТЛЕ--ако се вари нешто- желбите ќе ти се исполнат, ако е празно- кривоклеветење.
КОЧИЈАШ--ќе те наградат за твоите постигнувања.
КОШАРА--непријатности поради пари.
КОШУЛА--свечена - радост, перење кошула - слава.
КОШНИЧКА ОД ПЧЕЛИ--радост, среќа.
КРАВА--голема добивка во домот.
КРАЖБА--ќе се чувствуваш непријатно.
КРАСТАВИЦА--твоите грижи ќе продолжат во неизвесност.
КРВ--глас, ако плукаш - болест, тага, смрт, крв од нос - радост, ако пиеш крв - те чека голема работа, успех, целиот во крв - голема несреќа.
КРЕВЕТ--те чека болест.
КРЕЧ--работите не се како што треба.
КРЗНО--ако носиш- тешка болест.
КРИВОКЛЕТСТВО--тага или измама од блиски луѓе.
КРЛЈА--радост, исполнување на желба.
КРОВ--мирен живот, ако се руши- смрт на блиска личност.
КРОЈАЧ--те чека лоша вест, озборување.
КРОКОДИЛ--некој сака да ти наштети.
КРСТ--ќе ги видиш сите твои заостанати работи.
КРТ--домашна кавга.
КРУШКА--ако јадеш - јадови, крушка дрво - радост, крушка во цвет -љубовно задоволство
КРШТЕВКА--те чека радост, благосостојба, ако крштеваш дете - те чека наследство.
КРЧМА--ненадејна радост.
КУВАР--болест, расправа, ти спремаат лоша вест.
КУГЛАНА--весело друштво.
КУКАВИЦА--ако гледаш - добивка, ако кука - тажна вест.
КУМ--да бидеш- радост, свадба, веселба, ќе дадеш права одлука.
КУНА--внимавај на кражба во домот.
КУРИР--ако бидеш - ќе дознаеш туѓи тајни, ако дојде курир кај тебе -унапредување на работа.
КУКУРИКАЊЕ НА ПЕТЕЛ--гости.
КУЌА--многу грижи,ако купуваш куќа -радост, благосостојба, ако градиш - болест, ако рушиш - несреќа, смрт.
КУЌНА ПОМОШНИЧКА--неслога, расправија во брачните води.
КУЧЕ--имаш пријател, ако те укаса - чекај кавга, кученца мали - чекај нови пријатели.

Л

ЛАЛЕ--среќа во љубовта.
ЛАБОРАТОРИЈА--болест, внимание на работното место.
ЛАВ--ќе бидеш во елитно друштво, ако те гони лав - внимавај на работата, ако убиеш лав - ќе имаш работа со законот, лав во кафез - не очекувај помош од други.
ЛАВИНА--очекувај тага.
ЛАДИЛНИК--сите работи ти стојат.
ЛАЕЊЕ НА КУЧИЊА--лоши зборови, озборување.
ЛАВИРИНТ--не можеш да дојдеш до саканата цел, се ти стои во место.
ЛАЖЕЊЕ--ако лажеш - несреќа, ако те лажат - кавга.
ЛАЖНО СВЕДОЧЕЊЕ--несреќа.
ЛАЖНИ ИСПРАВИ--работа со суд.
ЛАК--за нокти- прикривање на вистината.
ЛАМБА--ако гори - ќе ти се исполни желба, ако се гаси - смртен случај.
ЛАСКАЊЕ--не надевај се многу на туѓа помош, лажење, озборување.
ЛАСТИК--некој ја одолговлечува работата.
ЛАСТОВИЦИ--гости ќе ти дојдат. гнездо од ластовици- среќа, ако ги убиеш- несреќа, тага, смрт.
ЛЕБЕД--среќа во љубовта, бракот, новороденче
ЛЕГЕН--се е лажно околу тебе.
ЛЕД--внимавај да не ја изгубиш сигурноста во себе, расправа со саканата личност.
ЛЕЖЕЊЕ--тага, нерасположеност.
ЛЕЈКА--беспотребно се надеваш, главоболка.
ЛЕИ ВО БАВЧА--тага, болест, самотија, со цвеќе - смрт на блиска личност.
ЛЕКАР--барај вистинска личност за твојата грижа.
ЛЕКОВИ--ќе бараш помош од пријателите.
ЛЕН--долготрајно богатство.
ЛЕНТА--прослава - завршување на голема работа, црна лента - тага.
ЛЕЊИР--исправи ги твоите постапки.
ЛЕПЕЗА--неверство во љубовта.
ЛЕПАК--имаш немирна совест.
ЛЕТВИ--болест, ако ги сечеш - смрт.
ЛЕТАЊЕ--ако леташ високо - радост, ако паднеш - несреќа, тага.
ЛЕТО--смирувачка состојба, радост во љубовната врска ,убава вест.
ЛЕТНИКОВЕЦ--некој болен ќе оздрави, работите ќе дојдат во свој ред.
ЛЕШ--непријатност, тага.
ЛЕШНИК--дрво - добро здравје, ако јадеш -јадови, грижи.
ЛИВАДА--среќа во љубовта.
ЛИКЕР--ако пиеш- некој те лаже.
ЛИЛЈАК--болест, ако влезе во домот- тешка болест, смрт.
ЛИМАР--мораш сам во своите намери, слаби пријатели.
ЛИМОН--радост, здравје, ако јадеш, грижа за љубовта.
ЛИПА--голема среќа, среќа во љубовта, ако береш липа - ќе ја освоиш саканата личност.
ЛИСИЦА--некој те надмудрува, чувај се од лажни пријатели.
ЛИСИЦИ НА РАЦЕ--затвор, непријатност.
ЛИТИЈА (црковна)--голема среќа те чека.
ЛИФТ--ќе ти помогнат во неволја.
ЛИЦЕ ВО ОГЛЕДАЛО--несигурен си во сопствените чувства, неизвесност.
ЛИЦИТАЦИЈА--внимавај да не направиш долгови.
ЛИСТОВИ--здравјето ти е супер, ако паѓаат листови- болест.
ЛОВ--голема среќа во љубовта.
ЛОВЕЧКИ НОЖ--тага, тажна вест.
ЛОВЏИИ--внимание, во околината имаш луѓе непријатели.
ЛОЗ (среќка)--ако купуваш - ќе трошиш пари на безвредни работи, ако најдеш - те чека среќа.
ЛОЈ--се ќе ти оди во животот.
ЛОКОМОТИВА--мораш да бараш пријатели на друго место.
ЛОПАТА--непријатност во работата.
ЛОНЕЦ--ако е полн - богатство, скршен - тага, расправа.
ЛОТАРИЈА--имаш лажни надежи.
ЛУБЕНИЦА--лажна љубов, неверство, не ти ја кажуваат вистината.
ЛУДНИЦА--болест, кавга, непријатност.
ЛУК--имаш многу непријатели.
ЛУЛЕ--смирен живот, радост.
ЛУСТЕР--запален - среќа, изгасен-тага.
ЛУТЕЊЕ—внимавај на некои интриги.

Љ

ЉИЉАН--чувства, страст, среќа во љубовта.
ЉУБОВНА ИГРА--болест, настинка
ЉУБОВНИК --да бидеш-ќе ги откријат вашите чувства, да имаш љубовник - срам.
ЉУБОВ ДА ВОДАТ ДРУГИ--несреќа.
ЉУБОВНО ПИСМО--ќе ги дознаат вашите тајни.
ЉУБИЧИЦА--среќа во љубовта, радосни вести.
ЉУЉАШКА--кратка радост.
ЉУБОМОРА--кавга, расправа.

М

МАГЛА--густа - непријатност, ретка - ќе излезеш од некоја гужва.
МАГАРЕ--тврдоглавост, непослушност, лажни пријатели.
МАГИОНИЧАР--внимавај на кражба или лажни ветувања.
МАЈКА--твоја мајка на сон - радост, ако ја видиш мртва, a e жива -долг живот, ако е мртва, a ja видиш да оживее - непријатни вести.
МАЛИНИ--да береш- ќе добиеш малку пари, ако јадеш-љубовна кавга.
МАМУЗИ--препрека за пат.
МАНАСТИР--среќа, ако влегуваш во нero- ќе имаш смирен живот.
МАНЕВРИ--неочекувани промени.
МАНЕКЕН--некој ќе те искористи за своја корист.
МАНТИЛ--тага, кавга, срам.
МАЊАК НА РАБОТА--ќе се радуваш нешто.
MAPAMA--веселба, ако е црна-жалост, ако е скината - сиромаштија или кавга со блиска личност.
МАРАМЧЕ--твојата чест е во прашање.
МАРГАРИН--чувај се од лаги.
МАРКА ПОШТЕНСКА--глас од странство.
МАСА--ќе ти укажат чест, гости.
МАСАЖА--те чекаат проблеми.
MACKA--чувај се од лажни пријатели.
МАСКЕНБАЛ--неискреност, скриени страсти.
МАСЛИНКИ--долг живот, среќа во бра-кот, ако јадеш, кавга.
МАСТ--среќа во домот и работата, ако јадеш - грижи.
МАТИЧАР--ако си во брак - среќа, ако не си- ќе влезеш во брак.
МАЌЕА--несреќа, тага.
МАЧКА--големо лицемерие од блиските луѓе.
МАШИНА ЗА ШИЕЊЕ--завршена работа.
МАШИНА ЗА КАФЕ--те лажат пријателите.
МАШНА ЗА ВРАТ--ќе бидеш стројник.
МЕД--ќе се радуваш на завршените работи.
МЕЧ--ќе успееш во намерите, ако се скрши - болест, смрт.
МЕЧКА--болест кај тебе или некој близок.
МЕЧУВАЊЕ--ќе ја изгубиш саканата личност.
МЕНАЏЕР--ќе имаш работа со документи.
МЕНИЦА--криза за пари.
МЕНУВАЧНИЦА--неуспех во работата.
МЕРЕЊЕ НА НЕШТО--пази се од неуспех.
МЕСАР--кавга во домот, омраза.
МЕСО--ако јадеш -болест, ако сечеш -операција.
МЕСЕЧИНА--радост, среќа, ако е полна - биди внимателен, ако е зајдена - мала расправија со саканата личност.
МЕСЕЊЕ ЛЕБ--кавга.
МЕТЕОР--краткотрајна среќа.
МЕТЛА--лажно пријателство, некој те лаже- ако метеш со метла во домот- ќе имаш
пари.
МЕНЃУШИ--среќа во љубовта, бременост.
МИДЕР--премногу си радознал.
МИЛОСТИЊА--ако добиеш - беда, сиромаштија, ако ти даваш - среќа, радост.
МИРИС--ќе се правиш важен пред другите, лош мирис - кавга.
МЛАД--млад да бидеш- здравје, за стари- среќа, за болни- здравје и успех.
МЛАДОЖЕНЕЦ--ако си ти - чувај го здравјето, ако видиш друг - озборување.
МЛЕКО--изненадна среќа, радост.
МЛИН--напредување во работата.
МОБИЛИЗАЦИЈА--биди претпазлив.
MOB HA ДРВО--среќен живот, добивка.
МОКАР ДА БИДЕШ--болест, озборување.
МОКРАЌА--ќе се посрамотиш јавно.
МОЛЕР--некој те лаже.
МОЛИТВА--те чека успех, радост.
МОЛИТВА ВО ЦРКВА---сигурно ќе успееш во намерите.
МОЛЕЦ--некој ќе те издаде.
МОЛИКА--љубовно искуство.
МОЛЊА--кавга со домашните.
MOPE--мирно море - среќа, разбранувано - непријатност.
МОРНАРИ--ќе имаш големи заслуги за завршена работа.
МОСТ--ќе ги надминеш препреките, сигурни врски, скршен мост - неуспех, тага, жалост.
МОТОР--не играј си со туѓи чувства.
МРАВКИ--добивка со многу труд, мравилник - многу пари.
МРАЗ--се ти стои во место.
МРАК--болест, неуспех, тага.
МРЕЖА ЗА РИБА--многу грижи, проблеми на работа, лошо здравје.
МРЕЖА ЗА СПИЕЊЕ--со леснотија ќе го минеш животот.
МРТОВЕЦ--тага во куќа, несреќа, болест.
МРТОВЕЧКА КОЛА--ќе се изненадиш пријатно, ако се возиш - смрт.
МУЗИКА--ќе се радуваш со пријателите.
МУВЛА--тешка болест, срам претрпен јавно.
МУВИ--непријатност со блиски луѓе, кавги, расправија.
МУШТИКЛА--ќе трошиш многу непотребно пари.
МОРЖ--мрзливо ти се одвиваат работите.
МОТИКА--те чека макотрпна работа.
МОЛИВ--потпис на важен документ.

Н

НАДНИЧАР--те чека мал бакшиш, подарок.
НАНЕ--смирен живот, чај од нане-здравје.
НАКИТ--ќе имаш беспотребни грижи, проблеми со пари, долгови.
НАКОВАЛНА--се ти е средено да успееш.
НАМИГНУВАЊЕ--внимавај на интрига
НАОЧАРИ--внимавајте, некој ве следи, ако ги носите- се криете од вистината.
НАПОЈНИЦА--некој ќе ве почасти.
НАРАКВИЦА--ако е златна - радост, ако е плетена - работно место.
НАСИП--пази да не влезеш во замка, опасност по твојот живот.
НАСЛЕДСТВО--ако добиеш - грижи, ако го изгубиш - ќе ги изгубиш пријателите.
НАЈДЕНЧЕ (БЕБЕ)--непријатност во животот.
НАУТ (растение)--ќе имаш додворувач.
НЕБО--чисто небо - радост, облачно -тага, црвено небо - кавга.
НЕВИДЛИВ--да бидеш- лажно се надеваш.
НЕВИНОСТ--да изгубиш- очекувај срам.
HEM--понижување.
НЕСВЕСТИЦА--ако имаш- те чека нерасположеност, ако видиш онесвестен - среќа.
НИВА--радост, орана - жалост, родна нива - богатство, ако работиш во нива - награда за работа.
НИМФА--кавга во љубовта.
НОВОГОДИШНА ЕЛКА--среќа, радост.
НОЗЕ--пат кој те очекува, голи нозе -срам, долги нозе - успех.
НОЖ--непријатност, крвав нож - брз глас, мал нож - ситни караници.
НОЈ--ќе се посрамотиш пред луѓето.
НОКТИ--сиромаштија.
НОКШИР--посрамотување.
HOC--кавга, ќе завлезеш во нешто што ќе те чини и време и пари.
НОСИЛА--ако гледаш - ќе добиеш подарок, ако те носат - смрт, тешка болест.
НОВИНАР--бегај од јавни настапи.
НУРКАЊЕ--неизвесност.

Њ

ЊУШКА-- имаш непријатели.

О

ОБЛАК-- ако се темни - кавга, ако е бел- радост.
ОБЛЕКА-- ако се облекуваш - некоја тајна ќе се дознае, ако продаваш -ќе влезеш во кавга со други, ако переш - срам, понижување.
ОБУВКИ-- нови - среќа, скинати - сиромаштија, ако ги обуваш - длабока љубов.
ОВЕН-- домашна кавга, ако го колеш- жалост, тага.
ОВЦИ-- на пасење - добивка, радост, добри гости, ако ги шишаш - сиромаштија.
ОГЛАС--радост и веселба, ако даваш оглас - залудно се надеваш во нешто.
ОГЛЕДАЛО--те очекува непријатност.
ОГРЛИЦА-- златна - грижи, сребрена -кавга, бисерна - солзи, тага, ако ја изгубиш сопствената - непријатност, ако најдеш -радост.
ОГРТАЧ--ако го облекуваш - среќа, ако го соблекуваш - кавга.
ОГНИШТЕ--те чека голема среќа, за неженетите- женидба.
ОДЕЛО--ако облекуваш - ќе ти укажат чест, ако е старо и црно - несреќа, сиво - кавга во љубовта, бело - среќа.
ОДЛИКУВАЊЕ-- спремај се за повисоко работно место.
ОДМОР--среќа, релаксација.
ОДРОН НА ПАТОТ--кавга, препрека.
ОКЛОП--внимавај да не те предадат пријателите.
ОКОВ--пази се да не те осудат криво.
ОЛТАР--голема среќа, радост, веселба.
ОЛУЈА--плачење, жалост, тага.
ОПИНЦИ--сиромаштија, грижи.
ОПИУМ--несреќа, ако пиеш - болест.
ОПЕРА--ќе имаш големо семејство.
ОПЕРАЦИЈА--те чека непријатност.
ОПКЛАДА--не впуштај се во непроверени работи.
ОРАНИЦА--ако ораш - среќа, ако газиш во ораница - потешкотии во животот.
ОРЕЛ--верувај во блиските, ако слета во твојата близина - богатство, да убиеш орел - ќе имаш голема штета.
ОРЕВ--дрво - долг живот, ако јадеш -јадови, ако кршиш орев - лошо здравје.
ОРГУЉА--среќа, радост.
ОРДЕН--ќе добиеш заслужена награда.
ОРМАН--ако е нов - мала среќа, стар -чуваш тајни, скршен - ќе бидеш вмешан во расправија.
ОРУЖЈЕ--големи непријатности, кавга.
OCA--несреќа, кавга, лошо расположение, болест.
ОСВЕТА--те чекаат тешки денови.
ОСЕКА--твојата среќа е разнишана.
ОСЛЕПЕН--тага во семејството.
ОСРАМОТЕН--ќе ги откријат твоите тајни.
ОСТРОВ--ќе се чувствуваш осамено.
ОСУДЕНИК--големи непријатности.
ОТРОВ--те чекаат непријатности, страв, болест, тага.
ОФИЦЕР--те чека голема задача.
ОЧИ—сини- голема љубов, црни - внимание во љубовта, зелени - неверство.
ОЏАК--со дим - караница, со пламен -радост.
ОЏАЧАР--те чека изненадна среќа.

П

ПАДОБРАНЕЦ--работите ти одат надолу.
ПАЃАЊЕ ОД ПАДОБРАН--тага, жалост.
ПАЈАК--радосна вест, наследство.
ПАЈАЖИНА--се ќе биде под твоја контрола.
ПАКЕТ--ќе се израдуваш од пријатели.
ПАЛАТА--чувај се од лажни пријатели.
ПАЛМА--расположение, среќа.
ПАЛТО--нов пријател.
ПАНЦИР--внимавај на се околу себе.
ПАПАГАЛ--ќе ги пренесат твоите намери.
ПАПУЧИ--неверство, сиромаштија.
ПАТЛИЏАН--сокриена љубов.
ПАТИКИ--те чека долг пат до среќата.
ПАРАДА--преиспитај ги пријателите.
ПАРОБРОД--ќе добиеш имот.
ПАРК--задоволство, среќа.
ПАРИЧНИК--голема расправија со блиските.
ПАРФЕМ--премногу им веруваш на другите.
ПАСТУВ--внимавај имаш соперник.
ПАТ--широк пат - среќа, автопат - те чека патување, крив пат - потешкотија во животот, каменит пат - животот ти е во криза.
ПАТНИ ЗНАЦИ--работите ќе ти одат со помош на пријатели.
ПЕЕЊЕ--беспотребни грижи.
ПЕГЛА--ќе имаш грижи за твоите блиски.
ПЕПЕЛ--болест, неправда, расправија.
ПЕЛЕНИ--голема радост во домот, новороденче.
ПЕРИКА--ќе те изневерат во работата, ако носиш - ќе излезеш од криза.
ПЕРДУВИ--желбите ќе ти се исполнат.
ПЕСОК--ќе имаш потешкотии, долго ќе чекаш да се исполни твојата желба.
ПЕТЕЛ--гости ќе ти дојдат, ако се борат петли- кавга во домот.
ПЕЧКА--те чека неправда, некоја работа, ќе мора да се истера до крај, разгорена печка - радост.
ПЕШТЕРА--ја кријат вистината од вас.
ПЕХАР--те чека слава.
ПЕЧАТ--сигурна работа.
ПЕЧУРКИ--внимавај да не те надмудрат.
ПЕШКИР--избегнувај кавга.
ПИВО--ќе се веселиш.
ПИЈАВИЦА--имаш непријатели.
ПИЈАНИЦА--се ќе изгубиш.
ПИЛАНА--верувај во блиските.
ПИЛЕНЦА--успех во работата, среќа во домот.
ПИРАМИДИ--чест и слава.
ПИПЕРКА--ќе се скараш со близок пријател.
ПИСМО--ќе откриеш туѓи тајни, ако пишуваш писмо - ќе добиеш пари.
ПИЈАНЧЕЊЕ--непријатност, срам.
ПИВТИИ--ти предстои срам, разжалостување.
ПИЏАМИ--ако облекуваш - срам, расправија со саканата личност, ако ги соблекуваш, ќе имаш успех во работата и љубовта.
ПИШТОЛ--биди внимателен, ако пукаш од пиштол - сигурност во себе.
ПЛАВА БОЈА--среќа во љубовта, напредок.
ПЛАЖА--пријатни вести, ќе имаш оддишка од работата, стабилизирање.
ПЛАЧЕЊЕ--ако плачеш - ќе се радуваш, ако други плачат - ќе тешиш пријатели.
ПЛАНИНА--те чека голема неизвесност, ако се качуваш во планина - унапредување на работа, ако слегуваш - те чека непријатност, ако се изгубиш во планина - те чекаат многубројни проблеми.
ПЛАНОВИ (нацрт)--те чека успешна работа.
ПЛАТА--ако земеш, чекај некоја загуба.
ПЛЕВА--благосостојба, богатство.
ПЛЕТЕЊЕ--ако плетеш- имаш многу грижи.
ПЛИВАЊЕ--ќе одбегнеш непријатности.
ПЛИМА--те чека успех во работата, добивка.
ПЛОТ--кавга со пријатели, препрека на работа, разделба со блиска личност.
ПЛУГ--ќе имаш успех на сите полиња.
ПОВОРКА--непријатност, штета.
ПОГАЧА--добро здравје, многу успех, ако јадеш - долг живот.
ПОГРЕБ--ќе се чувствуваш осамено.
ПОЖАР--ќе добиеш вести, ако го гасиш - среќа и радост.
ПОЛЕДИЦА--неуспех, губење на работа.
ПОЛИЦИЈА--многу грижи.
ПОЛОВИ ОРГАНИ--болест, срам.
ПОЉАК (падар)--успешна работа.
ПОЛЕ--пред тебе е големо искушение.
ПОМОРАНЏА--јадови, ако јадеш - несреќа во љубовта.
ПОДМОРНИЦА--ќе дознаеш некоја вистина.
ПРОВАЛИЈА--внимавај, опасност во животот.
ПРОДАВНИЦА--грижи, несогласувања.
ПОЛЖАВИ--работата не ти оди.
ПОПЛАВА--голема расправија, ако дома имаш поплава - расправија за пари.
ПОРАЃАЈ--ќе се спасиш од некоја мака.
ПОСЕТА--чекај нови вести.
ПОСТЕЛА—брачна- кавга во бракот, ако легнеш во постела - болест.
ПОТКОВИЦА--ќе имаш голема штета во животот.
ПОТОК--богатство, среќа, радост, исполнување на желбите.
ПОШТАР--среќа што ќе ја паметиш.
ПРАСЕ--некој сака да ги дознае твоите тајни.
ПРАШИНА--пази се од озборување.
ПРЕЉУБА--несреќа, тага во љубовта.
ПРЕДАВАЊЕ--некој те обожава.
ПРЕЃА--среќа во љубовта.
ПРЕТРЕС--ќе те лажат пријатели.
ПРИСТАНИШТЕ--ќе најдеш среќа и мир во животот.
ПРИЧЕСТ--ако земаш- радост, среќа.
ПРОЗОРЕЦ--добри вести, отворени видици.
ПРОЈА--среќа, радост.
ПРОСЈАК--ќе добиеш на лотарија.
ПРОСЈАЧКИ СТАП--те чека наследство.
ПРОСТИТУТКА--срам, ќе доживееш неправда.
ПРСТЕН--ако добиеш - ќе те убедуваат за женачка, мажачка, ако најдеш - среќа, ако ти се скрши прстенот - несреќа во бракот, разделба.
ПСОВКА--ако псуеш - ќе се срамиш, ако слушнеш - ќе се најдеш во тепачка.
ПТИЦИ--новост, јато птици - очекувај изненадување, црни птици - лоши вести.
ПУШКА--глас, ако пукне - можна е свадба, крвава пушка - смрт, ако слушнеш едно пукање од пушка - ќе се заљубиш.
ПЧЕЛИ--ќе имаш успешна година, мртви пчели - тага, жал.

РРАДОСТ--во сон- тага на јаве.
РАЖЕН--ќе бидеш среќен кратко.
РАКУВАЊЕ--ќе добиеш нови пријатели.
РАЗВОД--те чекаат несигурни работи.
РАЈ--да бидеш во рај- те чека успех.
РАК--ништо не ти оди од рака.
РАКА--верувај во пријателите.
РАКАВИЦИ--внимавај на кражба.
РАКЕТА--имаш злобни луѓе околу тебе.
РАКИЈA--те чека успех во љубовта.
РАНЕТ--да бидеш - среќа во љубовта, да раниш некого - тажна вест, ако превиткуваш ранет - среќа.
РАСКРСНИЦА--ќе ти треба совет од вистински пријател.
РАЗДЕЛБА--ќе тагуваш по нешто што ти е мило.
РЕГРУТИ--те чека многу работа.
РЕКА--исполнување на желба, ако газиш река- несреќа, ако пливаш - ќе излезеш од ситуацијата.
РИБА--грижа, многу проблеми.
РИБАР--ќе ти помогнат во тагата.
РЕШЕТКИ--имаш непријатели.
РЕШЕТО--ќе вложиш неправилно, во празно.
РОБИЈАШ--ќе имаш непријатност на работа.
РОГОВИ--ќе те излажат најверните луѓе, прељуба.
РОДИТЕЛИ--сопствени родители - среќа, имот, радост, болни родители - те чека тага, жалост.
РОДЕНДЕН--свој да славиш - среќа и долг живот, туѓ роденден - радост.
РОТКВИЦА--ќе се изненадиш, непријатно озборување.
РОСА--по трева- среќа во љубовта, романтични моменти.
РУДАР--тешки моменти во животот.
РУДНИК--ќе имаш богатство, ново работно место, покачување на плата.
РУЖА--ако добиеш - чест, ако е црвена - сигурна љубов, бела - среќа, жолта - љубомора, розе - сонот ќе ти се исполни.
РУЗМАРИН--ќе имаш радосна вест, среќа во љубовта.
РУЧЕК--ќе имаш грижи.
РУШЕВИНА--внимавај на семејна слога.
РУШЕЊЕ НА НЕШТО--ќе чуеш тажна вест.

С

САБЈА--ако носиш - среќа, ако си исечен од сабја - грижа, лошо здравје.
САЕМ--ако сте во брак - непријатно друштво, ако не сте во брак -можни се брачни води.
САКАТ--те чекаат тешки денови.
САЛАМА--ако јадеш- непријатности, кавга.
САМОУБИСТВО--те чекаат тешки денови, ќе се срамиш самиот од ceбeСАНДАК--те чека тешка работа.
САНДАК (мртовечки)--жалост, смрт.
САНКА--не ти ја кажуваат вистината.
САПУН--некој ќе ти постави замка, внимавај од лажни непријатели.
САРМА--други ти управуваат со твојот живот.
СААТ--броиш денови за исполнување на желба, ако ѕвони - среќа.
СВАДБА--ако си во брак - кавга, ако не си во брак- можни се брачни води, туѓа свадба - препрека во твојата работа.
СВАДБЕНО ПАТУВАЊЕ--лажен сјај, кратка радост.
СВЕДОК--сакаат да ги дознаат твоите намери.
СВЕКОР, СВЕКРВА--кавга во домот.
СВЕТЛО, СВЕТИЛНИК--среќа.
СВЕЌА--долг живот, ако гори - среќа, ако се гасне - болест, тага, смрт.
СВЕТЕЦ--те чека среќа.
СВЕШТЕНО ЛИЦЕ--пази да не погрешиш.
СВИЊА--со прасиња - добивка, сама свиња - непријатност, кавга.
СВИЊАР--твојот љубовен партнер ти е верен.
СВИЊАРНИК--ќе се посрамотиш пред јавни личности.
СВИРАЧИ--нова љубов.
СВРАКА, СТРАЧКА--гости во домот.
СЕДЛО--успешна работа, сигурност.
СЕЕЊЕ--на нива- ќе добиеш повеќе одошто планираш.
СЕКИРА--ќе решиш проблем, ако сечеш со секира - кавга.
СЕЛО--те чека озборување, ако се селиш - тешки денови.
СЕЛАНЕЦ-- ќе имаш среќа во работата.
СЕМЕ-- добивка на игра на среќа, бременост.
СЕНО--те чека сиромаштија.
СЕСТРА-- сопствена сестра - ќе добиеш подарок, медицинска сестра -грижи, лошо здравје.
СИЛЕЏИЈА--неверство, непријатност.
СИЛУВАЊЕ--голема тежина, несреќа.
СИН--да добиеш - среќа, да изгубиш -грижи, туѓ син - кавга во домот.
СИРЕЊЕ--некој те лаже.
СИРОМАВ--ќе те наградат за работата.
СИТО--несреќа во бракот, внимавај на угледот на семејството.
СКАКУЛЦИ--штета во работата.
СКЕЛЕ--чекај подршка од пријателите.
СКИИ--внимавај со кого се дружиш.
СКИТНИК--чекај кражба, лош глас.
СЛАВА (куќна)--те чека радост во домот.
СЛАВЕЈ--те чека радост во домот, можна е и поднова.
СЛАДОЛЕД--лажни пријатели.
СЛАНИНА--болест, лошо расположение.
СЛАТКО--те чека голема чест.
СЛЕП--сакаат да ти наштетат.
СЛИКА--на познат- успех, на непознат -неприjатност.
СЛОН--изненадување, радост, нешто ќе се случи што ќе се надеваш.
СЛУГА--да добиеш - среќа, да имаш -кавга.
СЛУЖБА ВО ЦРКВА--радост, среќа, богатство.
СМЕЕЊЕ--кавга, расправа.
СМОКВА--љубовни интриги, ако носиш смокви дома - богатство.
CMОЛA--проблеми во љубовта.
CMPT--да видиш- долг живот.
СНЕГ--ако газиш снег - ќе имаш разочарување, ако гледаш како паѓа -богатство, добивка, расквасен кал - тага, лошо расположение.
СНЕЖНА МЕЌАВА--ќе имаш големи проблеми.
СНОП--со жито - богатство, многу снопје - ќе имаш многу пријатели.
СОЛ--среќа, благосостојба.
СОБА--голема соба - среќа, мала соба -ќе се криеш од некој, празна соба - чувствуваш осаменост.
СОКОЛ--да лета - лаги, да седи на гранка - среќа, фатен сокол -имаш мали шанси да успееш во нешто.
СОЛЗИ--ќе се радуваш.
СОН--ако сонуваш дека сонуваш - лажно се надеваш, некој ќе те изневери.
СОНЦЕ--наутро - те чекаат убави моменти, силно да свети - слава, богатство, веселба, да заоѓа -жалост, разочарување.
СОНЧОГЛЕД--во нива - радост, само сончоглед - превртлива љубов, неискреност.
СОСЕД--проблем на работа.
СООБРАЌАЈНА НЕЗГОДА--ќе имаш голема добивка, ако гледаш -кавга, расправа.
СПИЕЊЕ--патување, да спиеш во кревет - ќе завршиш важна работа, на клупа - животот не ти е лесен.
СПАНАЌ--здравјето ти е супер.
СПАСИТЕЛ--ти да бидеш - ќе имаш среќа, друг да те спасува - ќе избегнеш некоја опасност.
СПЛАВ--те чека голема среќа.
СПОМЕНИК--на херој - ќе доживееш углед, надгробен споменик - тага, жалост.
СПОРТИСТ--ако бидеш - ќе имаш добро здравје, ако гледаш спорт - чекај вести.
СРЕБРО--јадови, непријатни зборови, непријатни моменти.
СРНА--ќе ти биде мило, убави моменти, убави денови.
СРП--ќе ги завршиш работите успешно.
СРЦЕ--среќа, радост, чиста љубов.
СТЕБЛО--од дрво - голема среќа, имот, среќна љубов, ако цвета - ќе бидеш премногу среќен, суво стебло - тага, повреда, рана, полно со плодови - среќа во работата.
СТАДО--имаш среќа во домот.
СТАЗА--пази како се однесуваш во друштво.
СТАКЛО--ако е цело - среќа, радост, успех, ако е скршено - кавга, болест, жалост.
СТАН--ако е голем - ќе бидеш горделив, просветлен, среќа, мрачен - тага.
СТАНИЦА--неочекувани гости.
СТАРИЦА--жалост, ненадејна болест.
СТОЛИЦА--среќа во работата, успех во домот.
СТРАЖА--чувај го домот од непријатности.
СТРНИШТЕ--те чекаат тешки денови.
СУДИЈА--ќе ти ги откријат плановите.
СУКЊА--те чека срам.
СУНЃЕР--ќе му се допаднеш на друштвото.
СУПАРНИЦА, СУПАРНИК--лоши моменти, ќе те издадат.
СУШНО ВРЕМЕ--малку радост во домот.
СУШАРА ЗА АЛИШТА--озборување.
СУШАРА ЗА ОВОШЈЕ--јадови.
СУШАРА ЗА ЗЕЛЕНЧУК--пази се од лоши луѓе.

Т

ТАБАКЕРА--те чека углед и почит, ако најдеш табакера - радост богатство, ако изгубиш-ќе добиеш на лото.
ТАБЛА--школска- чекај испитување, пред- јавна личност.
ТАВАН--твоите грижи никој не ги знае.
ТАЖЕН (во сон)--среќен на јаве.
ТАЈНА--ако дознаеш-ќе те ценат, ако ја издадеш-ќе имаш непријатели, своја тајна- чувај си го образот.
ТАЛАСИ--некој те озборува, немир во срцето.
ТАЛИСМАН--те чува господ.
ТАМБУРА--не верувај секому.
ТАЊИР--грижа, лаги, сокриена љубов.
ТАПЕТАР--среќа во семејството.
ТВОР--пази се од лажни пријатели, дволичност.
ТВРДИНА--ќе донесеш цврста одлука, ќе дознаеш тајни од минатото.
ТЕГЛА--криеш нешто од другите.
ТЕМНИЦА--чувај се од зли луѓе.
ТЕМЈАН--ќе те спасат од зли намери.
ТЕЛЕ--добивка, радост.
ТЕЛЕГРАМА--ако добиеш - лоши вести, ако испраќаш - биди умерен во работите.
ТЕЛЕФОН--те чека итна работа.
ТЕМЕЛ ЗА КУЌА--ако гледаш - среќа, ако копаш - тага, жалост.
ТЕНЕКИЈА--лоши зборови, озборување.
ТЕНК--внимавај на работното место, не започнувај караница.
ТЕПАЧКА--те чекаат непријатности.
ТЕПИХ--те чека углед, унапредување, ќе бидеш поканет на гости кај угледни луѓе.
ТЕПСИЈА--празна - штета, полна - нова љубов, вистински аргументи.
ТЕТРАТКА--имаш многу да учиш, потребна ти е помош во работата.
ТЕСЛА--сите работи зависат од тебе.
ТЕСТАМЕНТ--долг живот.
ТЕСТО--внимавај да не се разниша бракот.
ТЕТИН, ТЕТКА--ќе добиеш наследство, ако те посетат - кавга.
ТЕТОВАЖА--сакаш да ја сокриеш вистината.
ТИГАР--на сите полиња си успешен.
ТИКВА--семејна кавга.
ТОП--размисли каква положба ќе за-земеш, твојот глас одлучува, ако слушнеш пукање од топ- вест.
ТОПОЛА--сите работи ти одат, среќа.
ТОРБА--полна - добивка, празна - имаш многу работа, ако добиеш за подарок - те чека пат.
ТОРТА--навистина си среќен во љубовта.
ТОЧИЛО--внимателноста секогаш да ја имаш, постојат и лаги во животот.
ТРЕВА--сакаш мир, ако е засушена- ќе имаш расправа.
ТРАНВАЈ--повеќе луѓе те лажат.
ТРГОВЕЦ--ќе имаш добра заработувачка.
ТРКА--многу работи одеднаш, помагај за да ти помогнат и други, натпревар во знаење.
ТРЊЕ--внимавај имаш непријатности пред врата, ако се убодеш на трн - ќе се изненадиш.
ТРПЕЗА--ќе имаш гости.
TPCKA--внимавај, те следат.
ТРУДНИЦА--ти претстојат тешки денови.
ТУНЕЛ--имаш многу тајни, внимавај да не ги дознаат други.
ТУРПИЈА--ќе ги подредиш работите по твое.
ТУРЧИН--внимавај на љубовна афера.
ТОВАР--ќе ти зададат нови обврски, внимавај на работата.
ТРЕНЕРКА--се ќе се случува брзо.

Ќ

ЌАР--ако броиш пари - јадови, чекај нови трошоци.
ЌЕЛАВ--болест, долгови, страв, ако ти си келав - имаш многу грижи
ЌЕЛИЈА--ќе се чувствуваш осамен.
ЌИЛИМ--работите се редат.
ЌОРАВ--човек- несреќа те чека.
ЌУП--ќе дознаеш семејна тајна, богатство.
ЌУРКА--за се направи вистинска проверка, имаш завидливи луѓе.
ЌУСКИЈА--ти ги местиш работите, внимавај на неуки луѓе.

У

УБИСТВО--пази се од непријатели.
УВО--ќе слушнеш повеќе гласови.
УГОРНИЦА--те чека тешка работа за твоите успеси, долго време.
УДВАРАЊЕ--леташ во облаци.
УЛИШТЕ--пази имаш непријатели.
УМЕТНИК--некој сака да ти даде лажни информации.
УМЕТНИЧКА СЛИКА--твојата работа ќе ја ценат и други.
УМНИК (заб)--ако ти расте - новост, нова работа, ако паѓа - ќе слушнеш за смрт на личност што ја познаваш.
УМРЕНИ--ако гледаш - не плаши се од обврски, ако сам умреш - ќе ти продолжи животот.
УНИФОРМА--те чека голема одговорност.
УСНИ--внимавај на озборување по комшилук, сочни усни-нова љубов.
УЧЕНИК--имаш многу обврски.
УЧИТЕЛ--re чекаат нови работни задачи.
УТКА--тага, жалост смрт.
УРОВ--не сакаат да ја забележат твојата вредност.

Ф

ФАБРИКА--неочекувана добивка, успех во работата, зголемување на плата.
ФАЗАН--среќа, убаво изненадување.
ФАЛСИФИКАТ--пази се од нејасни работи, измама.
ФАКЕЛ--прослава, победа, радост.
ФАКУЛТЕТ--те чекаат угледни работи, семинар.
ФАНТОМ--ќе се појави личност од твоето минато.
ФАРБА--лажни надежи.
ФАРМА--богатство, имот, среќа.
ФАРМЕРКИ--ќе бидеш во друштво на помлади.
ФАСЦИКЛА--потпис на важен документ.
ФАТАМОРГАНА--лажни надежи.
ФЕН--обиди се да ги суредиш работите во домот.
ФЕНЕР--ако свети - радост, пази се од околината.
ФЕНИКС--ќе отпочнеш нов живот.
ФЕС--ќе имаш работа со угледни луѓе, внимавај на документи.
ФЕФЕРОНИ--ќе се лутиш некому.
ФИГУРА--прилагоди се на друштвото.
ФИЗИОТЕРАПЕВТ--работите не одат како треба.
ФИЈАКЕР--среќа во љубовта.
ФИЛМ--неверство во љубовта.
ФИЛЏАН--некој ти ја знае ситуацијата.
ФИКУС--имаш угледни пријатели.
ФИОКА--имаш тајни, отворена фиока- некој ќе те озборува.
ФЛАСТЕР--внимавај што збориш.
ФЛЕЈТА--љубовна игра, нов партнер.
ФЛЕКА--на лице - срам, на облека - озборување.
ФЛЕРТ--ќе ти ги откријат намерите.
ФОКА--среќа во љубовта и работата.
ФОСИЛ--наследство, имот.
ФОТЕЉА--ново работно место, унапредување.
ФОТОГРАФ--женидба, свадба.
ФОТОГРАФИЈА--сеќавање на минатото.
ФРАК--ќе бидеш почестен од угледни луѓе.
ФРИЖИДЕР--ќе слушнеш непријатни вести.
ФРИЗЕР--ќе имаш трошоци.
ФУДБАЛ--работите ќе одат по некоја чудна среќа.
ФУСТАН--озборување, ако е свечен- те чека покана за на гости.
ФУРНА--долг живот, убави вести.
ФУРНАЏИЈА--некој сака да дознае за твојот живот.

Х

ХАРЕМ--поради невнимание ќе те снајде срам.
ХАРМОНИКА--радосна вест, свадба.
ХАРФА--ќе добиеш нови пријатели.
ХЕЛАНКИ--лажно ти е пријателството.
ХЕЛИКОПТЕР--ќе слушнеш вести преку други.
ХЕЛИОДРОМ--ќе ти помогнат пријателите.
ХИПОФИЗА--внимавај, од блиските особи може да се навредиш, саканата личност сака да те изневери.
ХОКЕЈ--внимавај на работното место.
ХОРИЗОНТ--успех на јавно место, смирен живот.
ХОТЕЛ--губење пари, срам.
ХРАСТ--долг живог на целото семејство, семејно богатство.
ХРИЗАНТЕМА--спокојство во домот.
ХУЛАХОПКИ--чекај озборување.

Ц

ЦАРИНА, ЦАРИНИК--потешкотии, нервози, некој сака да те малтретира.
ЦВЕЌЕ--на подарок - радост, да береш - јадови, венец цвеќе - тага, на глава - да немаш радост, да мирисаш цвеќе - главоболка.
ЦЕВКА--од пиштол - глас, од вода - очекувај нешто ново.
ЦЕЛЕР--среќа во љубовта, љубовна средба.
ЦЕМЕНТ--ќе имаш цврсто пријателство.
ЦИГАН, ЦИГАНКА--болест, расправија.
ЦИГАНСКА ЧЕРГА--некој сака да те излаже.
ЦИГАРА--разочарување, ако пушиш- ќе ги скратиш маките.
ЦИГЛИ--несреќа, нерасположение.
ЦИМЕТ--ќе те изненади саканата личност.
ЦИРКУС--некој сака да те исмејува.
ЦИЦИЈА--кавга, лоши вести, трошење пари без план.
ЦРВЕНА БОЈА--среќа во љубовта.
ЦРВИ--болест, лоши вести.
ЦРКВА--зборуваат за тебе, ако видиш црква - твојот живот ќе биде успешен, ако влегуваш во црква -моли се за твоето здравје да биде добро.
ЦРНА БОЈА--жалост, тага.
ЦРНЕЦ--треба да работиш многу за да постигнеш малку.
ЦРНИЦА--преиспитај ја љубовта.
ЦРЕША--романтика, среќа во љубовта, ако јадеш цреши - неверство.

Ч

ЧАВКА--озборување од комшилук.
ЧАД--ти си заљубен.
ЧАЈ--да пиеш- времето е благонаклонето за тебе, радост.
ЧАЈНИК--се е под контрола.
ЧАМЕЦ--ќе имаш нова авантура, ако пловиш со чамец - успех во работата.
ЧАНТА--дамска - углед, ако добиеш на подарок - ќе добиеш пари, ако ја изгубиш - трошоци.
ЧАРШАВ ЗА КРЕВЕТ--болест за некој дома.
ЧАСОВНИК--го мериш времето.
ЧАСОВНИЧАР--ќе ти понудат нова работа.
ЧАЧКАЛИЦА--некој сака да ги дознае твоите тајни.
ЧАША--полна - чест, скршена - тага, празна - неуспех, златна чаша -сите твои желби ќе се исполнат.
ЧВОР--врзан - несреќа, одврзуваш -среќа, спас од нешто лошо.
ЧЕКАЛНИЦА--добрината ти ја злоупотребуваат.
ЧЕКРК--сите работи ќе ги завршиш во определено време.
ЧЕСТИТКИ--среќа, радост, покана за свадба.
ЧЕТКА--расправија дома, ако се четкаш- гости.
ЧЕШЕЛ--подреди ги работите по твое.
ЧЕШМА--среќа, радост, здравје.
ЧИБУК--ќе се правиш важен.
ЧИЗМИ--ако облекуваш - длабока и искрена љубов, ако соблекуваш -неверство, кавга, расправа, стари чизми - сиромаштија.
ЧИНИЈА--чекај гости.
ЧИПКА--радост и добро расположение, интима.
ЧИР--болест, лоши вести.
ЧИРАК--ќе добиеш нова работна задача.
ЧИТАНКА--се ќе почнеш од почеток.
ЧИТАЊЕ--ќе имаш многу обврски, работа со државни органи.
ЧОКОЛАДО--среќа, ако јадеш - ќе добиеш бакнежи од некој што го сакаш.
ЧОРАПИ--пази да не се посрамотиш.
ЧУВАР--внимавај на имотот и угледот.
ЧУДОВИШТЕ--сиромаштија, лоши вести.
ЧУК--треба да го дадеш последниот збор.
ЧУТУРА--се оди како подмачкано.


Џ

ЏАМИЈА--ќе ти се прекине патот, работите ќе стојат во место.
ЏАМЛИЈА--ќе ги израдуваш твоите најблиски.
ЏЕЗВЕ--ќе имаш гости.
ЏЕЛАТ--те чекаат многу грижи, опасност во твојот живот.
ЏЕП--полн - ќе ти се исполни желба, празен - ќе трошиш пари без потреба.
ЏОКЕР--ќе ти помогнат други луѓе.
ЏУНГЛА--ништо не е како треба, внимание

Ш

ШАЈКА-- не верувај никому, ако ковеш -ќе ги зацврстиш односите со саканата личност.
ШАРА--ново друштво.
ШАЛ--потребно ти е друштво,осаменост.
ШАМАР--ќе се чувствуваш посрамотено.
ШАМПАЊ--те чека слава, веселба.
ШАМПОН--задоволство во љубовта.
ШАМИЈА--црвена - среќа, бела - углед, црна - жал.
ШАРГАРЕПА--некој се моли.
ШАТКА--среќа во домот, исполнување на желба.
ШАТОР--возбудливи случки.
ШАХ--треба да одиграш на дипломатски начин, работа со државни органи.
ШВЕРЦЕР--ќе имаш работа со суд.
ШЕГАЏИЈА--потсмевање од други.
ШЕЌЕР--некој постојано те сака, среќа.
ШЕШИР--углед, стар шешир - грижи.
ШИНИ--те чека долг пат.
ШИНТЕР--ќе имаш штета заради други.
ШИПКИ--нова љубов, некој ќе се заљуби во тебе.
ШИРА--не размислуваш добро.
ШИШАРКА--радост, добивка, свадба.
ШИЕЊЕ--ќе те израдуваат искрено.
ШИРОК СОКАК--отворен пат за твоите намери.
ШИШАЊЕ--ќе ти се отстранат маки од главата.
ШИШЕ--ќе те повикаат на прослава или ти ќе славиш.
ШКОЛО--работите се учат постепено.
ШКОЛСКА КЛУПА--лажно ќе те обвинат.
ШКОЛКА--љубовна авантура.
ШКОРПИЈА--сакаш да ги зачуваш чувствата само за себе.
ШЛЕМ--барај помош од пријател.
ШМИНКА--некој ти е дволичен.
ШНОЛА--среќа, подарок.
ШОРЦ--не се сите работи за тебе.
ШОФЕР--ќе дојдеш до вистинската цел.
ШПИОН--внимавај на домот.
ШТАКИ--потребна ти е помош од вистински пријател.
ШТАЛА--те чека благосостојба, празна -озборување.
ШТРК--новост, нови вести, преселба -новороденче.
ШУБАРА--патување, пријатно изненадување, углед.
ШУМА--пред тебе е долг живот со интересни содржини.
ШУМАР--внимавај, не додворувај се на зафатени.
ШУНКА--незадоволство.